Läst 23561 ggr
2009-01-28 13:53

Vad har du för webbläsare?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du inte senaste versionen av din webbläsare bör du fundera över att uppgradera. Det finns flera att välja mellan och de är gratis. Uppgradering ger dig bättre säkerhet och färre fel när du surfar.

De senaste versionerna av de vanligaste kostnadsfria webbläsarna är:

Internet Explorer 9 för vista och Windows 7 Internet Explorer 8 för XP
Mozilla Firefox 3
Opera
Google Chrome 1

Varför uppgradera?

Följ med internetutvecklingen

Internet utvecklas hela tiden. Allt för att ge oss surfare en bättre upplevelse. Det är ungefär som med bilar. De blir omoderna efter ett tag och behöver bytas för att ge oss säkra och bekväma resor.

Eftersom det kräver mycket arbete och är svårt att utveckla webbplatser som fungerar för alla webbläsare fungerar de äldre webbläsarna med tiden sämre på nya webbplatser.

Bättre internetupplevelse

När webben var ny bestod den mest av text och ett fåtal bilder. Sedan dess har det hänt mycket. Filmer, ljud och interaktivitet är självklarheter på de flesta webbplatser nu. Vill du kunna ta del av allt som erbjuds behöver du en modern webbläsare.

Högre säkerhet

I webbens ungdom ställdes inte så höga krav på säkerhet när vi surfade. Man behövde inte hantera känsliga uppgifter och bank- och penningtransaktioner var det inte tal om. Så är det inte längre. Många har stora delar av sitt liv på webben: E-post, shopping, bankaffärer, nöjen, kommunikation och mycket annat.

Känsliga uppgifter kräver god säkerhet. Jag skulle inte drömma om att göra mina bankaffärer utan känna mig trygg med att banken tar säkerhet på allvar. Banken kan inte tillhandahålla den tryggheten om jag inte har en webbläsare som stödjer deras säkerhetskrav. Datorvirus och andra skadliga program hindras inte av omoderna webbläsare.

iFokus stödjer inte Internet Explorer 6

Internet Explorer är en av de mest använda webbläsarna. Internet Explorer 6 kom för många år sen. Den blev snabbt populär och spridd bland många internetanvändare. Trots att, Internet Explorer 8 och 9, är gratis och finns att ladda ner fritt har många fortfarande inte uppgraderat.

I och med version 3 av iFokus har vi valt att inte stödja Internet Explorer 6. Det är för kostsamt samtidigt som vi inte skulle kunna uppnå samma nivå som för andra användare.

Det finns så många och bra alternativ att vi inte längre ser någon anledning för någon att hålla fast vid en gammal webbläsare.

Vill du kontrollera om du har Internet Explorer 6? Välj "Hjälp" - "Om Internet Explorer" i menyn. I fönstret som öppnas då står det versionsnummer. Första siffran talar om ifall det är version 6 eller 7.

"Men jag kan inte byta webbläsare på jobbet"

Det får vi ofta höra. Vad företagen fattar för beslut om webbläsare lägger vi oss inte i. Det finns ändå alternativ.

Mozilla Firefox Portable är optimerad för att köras från exempelvis ett USB-minne. Det är en fullt fungerande version av vanliga Firefox.

En fördel med att surfa från ett USB-minne eller en extern disk är att du kan ta med dina bokmärken och surfhistoriken när du flyttar mellan datorer på jobbet, hemma, bibblan och internetcafét.

Vilken webbläsare ska jag välja?

Det är mest en fråga om tycke och smak. De är ganska lika varandra. Enklast kan det vara att byta till en aktuell version av den webbläsare du använder.

Vad får jag som jag inte har nu?

Om vi jämför Internet Explorer 6 med vilken som helst av webbläsarna i ovan får du det här:

Flikar

Du kan ha flera sidor öppna i samma fönster på egna flikar som du enkelt hoppar mellan. Det går att inaktivera flikarna i Internet Explorer 7 för den som inte gillar dem.

Högre säkerhet

För att få högsta möjliga säkerhet när du surfar behöver du ha en modern webbläsare.

Roligare

Ja, mycket som äldre webbläsare behövde öppna nya fönster för att visa kan moderna webbläsare visa direkt i webbsidan. Helhetsupplevelsen bli roligare.

Har du fler frågor?

Datorn iFokus kan du ställa frågor om webbläsare och installationer:

http://datorn.ifokus.se/

Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Niklas
2009-05-29 19:16
#1

PC för alla ha skrivit om Internet Explorer och varför du bör uppgradera till en nyare webbläsare.

Därför ska du fimpa Internet Explorer 6

Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

dijete
2009-05-30 00:10
#2

#1 Det är osäkert med IE, Vissa webbsidor säger till och med att man ska uppgradera ibland har jag sett när jag surfade med en kompis data. Har Mozilla Firefox, En av dom bättre webbläsarna. Google Chrome hänger upp sig på iFokus..

Inlägget är låst för nya kommentarer